Jumaat, 20 Mac 2009

Contoh Kempen Umno Dlm Bahasa Inggeris Di Bukit Gantang

Pak A. Samad Said , Sasterawan Negara, beberapa hari yang lalu telah meminta supaya pemimpin Umno berkempen dalam Bahasa Inggeris di Bukit Gantang. Maka teman pun berimaginasi Tan Seri Mohd Taib bin mohd yang pernah didapat bersalah kat Australia kerana membawa berjuta ringgit dengan selambanya.Macam orang tak bersalah.

Dipendikkan cerita , kes ini dapat liputan meluas di alam buana ini. Walaubagaimanapun akhirnya beliau dibebaskan oleh mahkamah Ausrtalia kerana didapati bahawa hamba tuhan ini , tidak pandai berbahasa Inggeris sehingga tidak memahami langsung peraturan Australia mengenai had duit yang dibenarkan untuk dibawa masuk ke negara tersebut.

Bayangkan cabaran Pak A. Samad Said telah disambut dengan senang hati oleh matan menantu Sultan Selangor suatu waktu dulu dan merangkap mantan Menteri Besar Selangor. Dan kini bakal Timbalan Presiden Umno kalau Mahyuddin tewas!!!:-

Lady and gentleman

You all sure knew me very-very well. I am Tan Seri Mohd Taib. People always call me Mike Tyson. The boxer champion.

Tonight we joint together, Malay, Chinese and Indians. Why we joint together?. Because you all know we must compulsory Bukit gantang will fell again into our hand. Only Barisan,!!!!yes only Barisan Nasional can sure you all many happiness and kemewahan to the rakyat of Bukit Seguntang. Oh sorry , i mistaken . I means , Bukit Gantang not Bukit Seguntang.

I don't want to talk many because i am very-very busy .I got to go to much more kempen in the area of Bukit Gantang Parliment. But I like to told you, that we put Barisan best candidate in this small election. He also can speak good English like me. As Malay people always said :Dia calun serba boleh.

And I like to told you all that our candidate is very cleaning person. He did'nt like to carry million of ringgit wherever he went. He did'nt like to take money coffee. The opposition candidate are very-very naughty fellow. If he won, i sure he will eat money coffee. Did you all wanted this kind of candidate to be your MP? Better said nolah to Pakatan Rakyat or Pas candidate.

Pleaselah , give your undi to Barisan Nasional candidate. If you all undi Barisan, we sure made up Bukit Gantang just like Ipoh city. We will built beautiful-beautiful building like schools, public toilets, masjid, tokkong, and kuil . You all will live long time because everybody are very happy. Right? If you don't undi BN candidate, we stop project so you all will supper!!!!

Ok, i like to thanks you all because you all listening to my lecturing with full heart. Hidup Barisan!!!

Before i went to other places, i like to called upon my dear friend ,no other else it was Mr Ali Rustam to give lecturing about why you all got to support BN candidates. Lady dan gentleman, please welcoming him with a very-very big-big claps!!

18 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Adoi mak....kalau mcm ni punye tahap proficiency bi pemimpin umno...nak kene gelak la tu..tambah pulak audien die tak reti bi, lgla lawak....!!!!!

MANTRA berkata...

we call upon my buddy fren Ali Rastam to talk about RASUAH!!!!

paloi bin mulau berkata...

huhuhuhu sian pakcik makcik kat bukit gantang telopong2 mendengor ceramah mat taib

no2rasuah berkata...

hahha
loghat peghak pun macam English sebab tu Residen Pertama British di Perak

contoh:
mike = mike (sebut maik) nama ganti untuk orang yang x dikenali spt. awang etc.

kome= come

hahaha tak susah B.End nak kempen di Gantang Hill hahhahhahah

Isa berkata...

Salam Sifu,

Soi Lek: Apa lia cakap? wa tatak paham la? wa ala paham lia cakap itu "kemewahan" "kempen" "undi" lain wa tak tau...

Samy: Tak Tau&%%%??? saya pun satu habuk pun tarak paham juga?

Anwar: Dia cakap jangan undi BN. Apa la lu 2 orang, lain kali pergi Ostolia belajar ingglish.

Seladang berkata...

Seterusnya Mat Taib berucap lagi: "Bukit Gantang and Bukit Selambau for kubur BN."

Tanpa Nama berkata...

Sheikh, mind to look into yr chatbox. Somebody asked about yr album!!!! Aiyoooo.... speak london la

A berkata...

Krah kah kah...heheehehe..(gelak skema - maintain sopan)

sori-lah Pak Sheikh gelak banyak sangat ni, tak tahan I membacanye. Gelihati first class!
ini macam punye kempen speech gerenti PR menang besar.

Tima kaseh lah Pak Sheikh diatas ucapan yang bernas tu.. lepas ni kita nak dengar pulak apa isi ceramah Ali Rustam.
Pak Sheikh jangan tak lapor yang ter now ye (pinjam kata TT).

salam.

sheikh teluk intan berkata...

Salam Tanpa Nama,

Tahap proficiency pemimpin Umno yang lain kira cemerlang. Tapi dalam kes Mad Taib nih luarbiasa cemerlangnya.

sheikh teluk intan berkata...

Salam Mantra,

Ali tak boleh cakap tentang rasuah msebab dia tak rasuah. Agen dia cuma memberi duit pada pewakilan. Kalau dia rasuah tentu SPeRM dah cari si Ali sehingga ke lubang cacing . Bagus SPeRM ni, terutama Ketua Pesuruhjayanya.

sheikh teluk intan berkata...

Salam Paloi bin Mulau,

Yang mendengor ceramah Mat Taib memang melopong kerana di sekolah mereka belajar Inggeris lain dari inglish Mat Taib.

sheikh teluk intan berkata...

Salam no2rasuah,

Sebenornya Residen Pertama kat Perak yang mengajor orang Peghak bercakap loghat Peghak seperi ari ini. Tak hairan banyak vocab Inggeris masuk dalam bahasa Melayu Peghak.

sheikh teluk intan berkata...

Salam Isa,

Teman setuju bebenor, siapa yang nak belajor Inglesh kena pi Aostralia, tapi syaratnya kena bawa duit 3 atau 4 juta. Lebih jutanya, lebih cepat boleh cakap inglesh.

sheikh teluk intan berkata...

Salam Seladang,

Lupa teman nak tambah ayat tu. Kalau idak lagi cun kan?

sheikh teluk intan berkata...

Salam Tanpa Nama 2,

Teman jarang nak layan catatan kat chatbox.

sheikh teluk intan berkata...

Salam A,

Blog ini memang cuba untuk tidak cakap benda berat-berat.Kalau A heppi , Pak Sheikh suka benor.

mudin001 berkata...

Sheikh,

I'm smiling alone-alone.

:D

Baginda Reformasi berkata...

sbnarnye MAT TAIK eh silap mat TAIP tu yang patut blajar PPMSI tu... budak2 lagi pdi membaca... bawak duit tu nak buat pe la smpi AUSTRALIA n mane dapat duit tu..