Khamis, 14 Februari 2008

Ajarkan Rakyat : Bang dollah dan Bohong Adalah Sinonim

Berkata bang dollah: Saya adalah anak dan cucu ulamak

Rakyat perlu diajar menjawab: bohong!

Berkata bang dollah: Saya bekerja kuat

Rakyat perlu diajar menjawab: bohong!

Berkata bang dollah: Saya mahu memasikan semua calun BN adalah bersih dan ada semangat untuk bekerja.

Rakyat perlu diajar menjawab: bohong!

Berkata bang dollah: kalau BN menang besar dalam PRU , saya berjanji akan menunaikan janji pilihanraya

Rakyat perlu diajar menjawab: bohong!

Berkata bang dollah: saya akan membasmi amalan rasuah

Rakyat perlu diajar menjawab :bohong!

Berkata bang dollah: Kerajaan BN akan menghapuskan kemiskinan tegar diseluruh negara

Rakyat perlu diajar menjawab: bohong!

Berkata bang dollah: hari ini saya sihat

Rakyat perlu diajar menjawab: bohong

Berkata bang dollah: Saya tak pernah berbohong

Rakyat perlu diajar menjawab: pooooooooooodahhhhhhhhhh, bohong!


Di atas adalah contoh-contoh kata-kata yang mungkin dan sudah keluar dari mulut bang dollah. Dan kita kena ajar rakyat untuk berkata: bohong! setiap kali bang dollah bercakap.

Bila rakyat dapat menerima ajaran bahawa setiap patah perkataan yang keluar dari mulut bang dollah adalah bohong ,maka mudah kerja pembangkang untuk menguguggat bang dollah dan kerajaan BN.


Parti Pembangkang tak perlu bercakap soal yang besar-besar yang tak terjangkau oleh imiginasi rakyat biasa dan tak perlu mengeluarkan fatwa yang boleh mengelirukan umat ini!

Apa yang perlu dilakukan cukup mudah.

Kesemua penceramah dan media parti pembangkang perlu memberi pendidikan disepanjang musim PRU kepada rakyat, bahawa cakap-cakap bang dollah dalam banyak perkara adalah sarat dengan pembohongan.

Contoh mudah dan paling hangat diperkatakan ialah cakap bohong dollah tentang tarikh pilihanraya dua hari yang lepas. Walaubagaimanapun pastikan , pendidikan ini mencetuskan impak yang besar sehingga berjaya membentuk gambaran mental rakyat terbanyak bahawa , bang dollah adalah pembohong yang tersohor seMalaya.

Hasilnya rakyat terbanyak yang dulunya percaya bahawa bang dollah adalah seorang yang muslim yang baik dan berbudi bahasa , akan mulai hilang kepercayaan kepada bang dollah dan bahasa minda mereka akan berbunyi seperti berikut: 'bang dollah dan bohong adalah sinonim'.

Percayalah cakap teman ,diantara kesan yang paling ketara ialah walaupun bang dollah bercakap betul, rakyat tidak lagi akan mempercayainya kerana gambaran mental rakyat terbanyak adalah bahawasanya , bang dollah adalah seorang PM merangkap pembohong nombor satu Semalaya yang berselindung di balik jubah islam hadhari.

Rakyat juga akan membuat kesimpulan sesama mereka: 'kalaulah PM yang dikenali sebagai Imam kepada ajaran Islam hadhari adalah pembohong, maka tentu sekali kesemua calun BN adalah juga kaki bohong ditahap tertinggi!'

Oleh itu sekali lagi teman cadangkan program pendidikan yang ada unsur NLP , tentang bang dollah sebagai kaki bohong dapat digarap sebaik mungkin.

Walaubagaimanapun jangan abaikan isu-isu yang berkait rapat dengan kehidupan rakyat terbanyak yang mencakupi kos sara hidup yang meningkat, pendidikan, kesihatan, kesenian dan lain-lainnya.

Yang teman tak syorkan ialah jangan bercakap benda-benda yang tak terjangkau oleh imiginasi rakyat terbanyak, isu yang penceramah parti pembangkang kurang arif dan fatwa-fatwa yang boleh mengelirukan umat.

Tiada ulasan: