Khamis, 13 Disember 2007

Boleh Tak Kalau Abang Dollah Lenyap Sementara?

Wahai Bang dollah, musim banjir ni, tak mahu ke jalan-jalan bercuti keluar negeri?Cucu-cucu pun cuti sekolah. Pergilah bercuti bawa cucu , diri sendiri, isteri, anak-anak dan menantu ke Australia. Bukankah Australia destinasi percutian yang paling digilai oleh Bang dollah. Masalah penginapan tak timbul. Di Australia, ada banyak hotel taraf 5 dan 6 bintang. Kalau hendak lebih selesa lagi tanpa ganguan makluk kasar, bolehlah duduk dirumah adik bang dollah, siapa namanya? Ah, si Patrik Badawi!

Teman tak berapa pasti samada bang dollah ada rumah sendiri di Australia.Kata orang ada. Kalau ada lagi mudah. Tak payah tumpang rumah adik kesayangan bang dollah. Disitu abang dollah boleh main gasing atau layang-layang dengan cucu serta anak menantu.Biarkan timbalan abang dollah, si bang Najib main layang-layang dalam hujan di Malaya.Betul tak bang dollah?

Bukannya sesuatu yang luar biasa lagi, kalau abang dollah pergi bercuti semasa banyak negeri di Malaya ditimpa musibah banjir.Rakyat pun dah tahu perangai bang dollah suka bercuti, terutama di musim banjir. Mereka pun tahu, samada bang dollah ada dalam negeri atau luar negeri, kehidupan mereka tetap sama. Malaya pun tetap ada di peta dunia , walaupun bang dollah berkelana jauh-jauh. Lagipun Abang dollah pun tahu bagaimana nak buat apa saja arahan dari jauh. Kemudahan teknoloji semakin canggih , walaupun diguna oleh orang seperti abang dollah yang berotak kuno dan jakun!

Ah, apa hal teman melaso-laso panjang , meminta abang pergi bercuti?. Sepatutnya teman dari awal tulis ringkas-ringkas saja demi mengekonomikan perkataan.

Diringkaskan kata,..........eloklah abang dollah lenyap sementara kerana melihat bayang abang dollah pun teman dah rasa tak sanggup lagi.

Siksa mata ni tengok abang dollah terutama di kaca TV.Rasa nak bakar saja TV kalau keluar muka abang dollah .Bukan dibuat-buat. Tapi betul-betul. Nasib baiklah ada isteri yang tolong sabarkan dengan menutup TV setiap kali wajah Abang dollah muncul. Sampai teman jadi cemburu samada isteri teman lebih sayangkan TV atau suaminya!

Tiada ulasan: