Jumaat, 29 Jun 2007

Bukan Najib Razak yang itu tapi Najib yang lain

Kes Altantuya semakin panas bila salah seorang saksi bernama, Burmaa Oyunchimeg yang juga dikenali sebagai Amy, memberitahu mahkamah bahawa Altantuya telah menunjukkan kepadanya sekeping gambar sekembalinya dari Perancis.

Gambar yang yang dimaksud oleh Amy bukan sembarang gambar. Ianya bukan gambar makluk asing yang turun ke bumi. Tetapi ianya adalah gambar yang kemudiannya menjadi isu hangat di mahkamah yang bersidang hari ini. Dalam gambar itu ada muka Razak Baginda , Altantuya dan seorang lagi yang dipercayai pegawai kerajaan Malaysia yang dikatakan, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Karpal Singh, peguam pemerhati kepada keluarga Altantuya, terpaksa diperintah supaya duduk diam-diam oleh Hakim Mahkamah Persekutuan bila isu gambar itu cuba dibangkitkan oleh beliau. Sebelum itu berlaku pertelingkahan di antara Timbalan Pendakwa Raya dan Karpal Singh berhubungan dengan isu gambar tersebut. Sahabat-sahabat boleh baca kes terkini pembunuhan Altantuya di klpos.com. , mStaronline, dan beberapa sumber lain.

Teman cuba untuk bersangka baik bahawa gambar yang dikatakan gambar Najib Tun Razak, TPM , adalah gambar orang lain tetapi namanya sama dengan nama , TPM kesayangan teman. Kalau boleh teman tak mahu Tok Najib Tun Razak ,TPM yang bibirnya macam bergincu dan kulitnya pula putih kemerahan, dikaitkan walaupun sekelumit dengan Altantuya ,wanita Mongolia yang mati berkecai akibat diletupkan dengan bom C4 pada tahun lepas.

Masakan teman boleh buat-buat lupa semasa Pilihanraya Kecil di Ijok sedikit waktu dulu, bahawa Najib Tun Razak sendiri telah membuat pengakuan yang dia tak pernah kenal dan tak ada kaitan dengan Altantuya . Dia bercakap dengan bersaksikan Allah. Pengakuan dengan Allah sebagai saksi bukan benda yang boleh dibuat secara bermain-main. Dan selanjutnya beliau berkata bahawa Pak Lah pun tahu dia berada dipihak yang benar.

Lagipun kenyataan Amy di Mahkamah , teman kira tidak cukup kuat kerana gambar yang berkaitan tidak pula dikemukakan sebagai bahan bukti. Dan kalaulah benar gambar tersebut terdapat gambar Najib Razak,mungkin orang itu pelanduk dua serupa: serupa dari segi wajah serta saiz tubuhnya dan secara kebetulan nama keduanya adalah sama.

Teman tak lupa pada cerita orang tua-tua dulu, bahawa dalam dunia ini, setiap kita mempunyai tujuh orang yang sama wajah seperti kita. Dan mungkin yang dilihat oleh si Amy adalah salah seorang dari tujuh penduduk dunia yang wajahnya sama seperti Najib TPM yang teman sanjungi, tetapi tidak dapat mengatasi sanjungan teman terhadap Tok Guru Haji Abdul Hadi.

Dan teman tak hairan kalau ada orang berkata , di rumah Najib Razak TPM yang teman hormati, pernah kelihatan dua orang seperti Najib. Keadaan ini pun boleh berlaku bila Najib Tun Razak TPM dan Najib Tun Razak yang bukan TPM tinggal sebumbung , di rumah yang sama atas sebab-sebab yang sukar untuk dihuraikan. Ada kemungkinan mereka telah saling mengenal antara satu sama lain sejak lahir lagi. Tak ada sesuatu pun yang mustahil dalam era glokal ini!

Mungkinkah isu gambar tersebut merupakah sebahagian permainan konspirasi politik pihak tertentu untuk menjahanamkan impian Najib Tun Razak untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke enam selepas Pak Lah turun tahta 100 tahun lagi?

Sebagai seorang warganegara Malayisa yang baik dan prihatin, teman berpendapat adalah tidak sopan bagi sesiapa untuk berkonspirasi menjatuhkan Najib Tun Razak yang ikhlas berjuang untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia. Teman menjangkakan Najib Tun Razak pun tak kurang hebat untuk membangun negara dengan pelbagai slogan yang lebih hebat bunyinya. Dan teman yakin dia pun mampu memperkenalkan versi agama Islam yang lebih terkini dan 'trendy' yang mungkin dinamakan ' Islam Glokalri' bagi mengantikan Islam Hadhari yang dipelupori dan dicanang siang dan malam oleh Pak Lah.

Seorang sahabat baik teman baru sekejab tadi bertanya , sekiranya gambar yang telah pun menjadi isu itu, adalah sah 100% , gambar Datuk Seri Najib Tun Razak dan ianya bukan suatu konspirasi, adakah teman akan terus mengatakan TPM yang sekor ini, tidak pernah kenal secara peribadi mendiang , Altantuya , demi meneruskan sikap teman yang suka bersangka baik ?.

Seolah-olah terencat akal teman sekejap mencari jawapan yang munasabah kepada pertanyaan seorang sahabat yang juga amat di kenali sebagai warganegara Malaysia yang baik . Otak teman kemudian teraba-raba mencari jawapan yang sedikitpun , tidak akan menjejaskan kewibawaan teman sebagai seorang pejuang kebenaran!

Akhirnya dengan suara yang perlahan dan berpura-pura sedih,teman pun berkata " sekiranya sah, gambar yang telah menjadi isu di Mahkamah tadi adalah gambar Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri bersama Razak Baginda dan Altantuya, maka jelaslah dia seorang pemimpin penipu dan pembohong, seperti kebanyakan pemimpin UMNO, MIC, GERAKAN dan sekutu yang lain dalam Barisan Nasional".

Sahabat baik teman , sekadar tersenyum mendengar jawapan teman dan kemudian berkata seolah menyindir" jawapan yop, seakan senada benor dengan seorang penulis blog yang mengulas isu gambar ini di blognya yang aku tak berapa ingat nama blognya. Yang aku ingat ada perkataan.... tarik dalam blognya.......entahlah , tiba-tiba hari ini aku jadi amat pelupa".

1 ulasan:

Abu Fatihah berkata...

Yob, dalam satu kuliah jinayat di surau, ustaz tu menceritakan perihal sumpah. Sila rujuk posting saya terbaru.

http://blog.ahmadriyadh.com/?p=100